Is uw fabriek toekomstproof?

29 juni 2015

Als fabrikant in de bulk gerelateerde industrie heeft u te maken met schaalvergroting, efficiency-uitdagingen en een strenge wet- en regelgeving op het gebied van voedselveiligheid. Productiviteitsverhoging, kwaliteitsbewaking en snel reageren op de markt zijn bepalend voor het resultaat van uw onderneming. Hoe anticipeert u op de ontwikkelingen?

Automatiseren moet

Om een kwalitatief goed eindproduct te maken, is het van belang het productieproces op een overzichtelijke manier beheersbaar te maken. Betrouwbare en flexibele automatisering is dan een must. Meestal komt de rol van automatisering om de hoek kijken bij het bouwen van een nieuwe fabriek, het aanpassen van een deelproces, bij verbouwing of bij strengere wet- en regelgeving. Wij ervaren dat ondernemers informatie willen over het integrale productieproces om in te kunnen spelen op de ontwikkelingen. Ook een betrouwbare en constante kwaliteit, kostenefficiency en het verkorten van doorlooptijden spelen een rol. Daarmee kunt u sturen en verbeteren.

Automatiseren is complex

Maar de besturing van uw productieproces is complex. Flexibiliteit en continuïteit zijn belangrijk. Inzicht in productstromen en grondstoffen, controle van grondstoffen en producten, het traceren van de herkomst, het beheer van voorraden en silo’s en batch- en productierapporten, het zijn slechts enkele factoren die meegenomen moeten worden. Steeds vaker gebruiken fabrikanten een MES-applicatie (Manufacturing Execution Systems) om productiegegevens beschikbaar te maken, dus om het proces te verbeteren.

Voordelen MES-applicatie voor batchgestuurde of continue productieprocessen:

– Hogere productiviteit

– Kortere doorlooptijd

– Gebruiksvriendelijk

– Gestroomlijnd en inzichtelijk productieproces

– Kostenefficiënt

– Controle en inzicht

– Minder kans op fouten

Meer met minder

Een voorbeeld van zo’n MES-applicatie is Batch Explorer (Link naar website) voor zowel kleine als grote installaties. Hiermee kunt u eenvoudig, inzichtelijk en snel uw batchprocessen beheren. Het is aan te passen aan de eigen wensen en op maat en modulair in te richten. Van weegbrugafhandeling, inname en cellenbeheer tot doseren, malen, mengen, persen en (bulk)verlading. Al deze modules zijn te integreren. Dat geldt ook voor data van andere pakketten en een ERP-systeem om de afstand tussen de planning en de werkvloer te verkleinen. Uitbreiden van applicaties voor de toekomst hoort hier uiteraard ook bij. Het resultaat? Een verhoogde productiviteit in een papierloze fabriek.

Meer halen uit uw MES-applicatie

Naast regisseren en registreren, verwacht ik dat in de toekomst het rendement van de machine steeds belangrijker wordt voor fabrikanten. Storingen die het systeem meldt, kunt u zien te voorkomen door bijvoorbeeld preventief machineonderhoud. Inteqnion ontwikkelt momenteel een onderhoudsmodule waardoor de prestatie van de machine aanzienlijk kan stijgen. En wat te denken van slimmer energiebeheer? Energieverbruik is een zeer belangrijke factor geworden in de samenstelling van de kostprijs.

Samenwerken voor de toekomst

Bij de ontwikkeling van de MES-applicatie gaat het erom bij te dragen aan de businessdoelstellingen. Automatisering is dan ook een middel en geen doel. Het draagt naar mijn mening bij aan een excellente fabriek. Een goede samenwerking tussen gebruikers en IT-experts maakt het mogelijk om een gebruikersvriendelijke oplossing te maken. Door samen te werken kunnen we elkaar continu verbeteren. Uw wilt toch ook goed voorbereid zijn op toekomstige wijzigingen in uw fabriek?

Laatste nieuws

Visit us at the Victam International

As many of you might know, the VIV-Europe/Victam International makes a welcome return at the Jaarbeurs in Utrecht. From May 31 to June 2, we will be exhibiting together with our sister companies from the Triott Group. We look forward to meeting you all in hall 1, booth 01.432.

Lees meer

Schrijf u in voor de Inteqnion niewsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over onze proces verbeteringen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Inteqnion B.V.
Adres: Weverij 2, 7122 MS Aalten, NL
Telefoon: +31 (0)543 - 49 44 66
Designed by Frappant | Developed by BeSite